Thursday, July 8, 2010

Fortfarande förkylda

Min amningssysselsättning är att lyssna på ipoden. Ibland är det ljudböcker, ibland musik och just nu är det Karlavagnen. Ett av mina favoritprogram är Alltinget. Det är ett par experter från Chalmers som svarar på lyssnarnas frågor. En del frågor är värdelösa men de flesta är jätteintressanta. Idag pratade de om jordens rotation och hur den kunde bevisas. Redan 1851 kunde Foucault bevisa detta genom att hänga en pendel i en lång vajer och sedan rita en cirkel på marken. Sen drar man ut pendeln till cirleln och släpper och då börjar den pendla. Sakta men säkert rör den sig, medsols eller motsols beror på var på jordklotet den befinner sig. Om pendeln finns på nordpolen tar det 24 timmar för den att snurra ett helt varv - ett dygn. Och om pendeln är bara ett par grader från ekvatorn kan det ta upp till 300 timmar för pendeln att snurra. Mitt på ekvatorn snurrar den inte alls. Jätteintressant. Här kan man läsa mer om jag förklarar snurrigt: http://sv.wikipedia.org/wiki/Foucaults_pendel

Jag har börjat förbereda lite för Sverigeresan. Idag köpte jag två nya filmer på Tesco, till Sams bärbara dvd till flyget. Vi smygtittade lite. Den ena är Monsters Inc, jag tycker den verkar så skoj. Den andra var Den oändliga vandringen. I början åker barnen iväg (på läger eller nåt) och pojken tittar ut genom bakrutan och vinkar hejdå till hunden..... Sam började störtgråta, med darrande läpp och vattenfyllda ögon som rann över. T, sa han, ni vet när man säger T fast man drar in luften istället. T, vovve hejdå, T.... *drar efter andan, gråter lite* T, voff voff bye bye. Åh gissa vem som började böla då också haha. Det var nog ingen jättebra film när man är 2½ eller? Fast i slutet kommer de ju tillbaka (hundarna och katten vandrar över berget, nån som minns?) och då blir alla glada!

Jag skrev ju i ett annat inlägg om Isaac som skrattar åt min Trollmorssång, minns ni det? Jag sjunger den för Sam också, på efterfrågan varje kväll. Men sen jag råkade göra en egen version så fick Trollmor sparken. Eller två versioner funkar. Den första går så här:

När Tom Tatt har lagt de elva små tattungarna och bundit fast dem i morrhåren
då sjunger han sakta för elva små tattungarna de vackraste ord han känner
o mjau mjau mjau mjau mjau, o mjau mjau mjau mjau mjau, o mjau mjau mjau mjau mjau mjauuuu, o mjau mjau mjau mjau mjau

och den andra går såhär

När Tom Traktor har lagt de elva små traktorsarna och bundit fast dem i skoporna
då sjunger han sakta för elva små traktorsarna de vackraste ord han känner
o nön nön nön nön nön, o tut tut tut tut tut tut, o nön nön nön nön nön nöööön, o nön nön nön nön nön

Vad tror ni, blivande trubadur eller?

Som vanligt har jag knäppt lite med mobilkameran. Här är Isi i rymmartagen en tidig morgon.


Här sitter vi i flaket på en av traktorerna och Daisys mamma Sophie vill pussa Isifisi.


Här är en mätt och nöjd Isi efter ett riktigt skrovmål!


När man provar Jennis skor är det bäst att ha hjälm på :)

6 comments:

Mandisen said...

Vilket roligt inlägg! Men tråkigt att ni fortfarande är förkylda...

Jag är också helt hooked på radio som du vet, du gömmer väl inte bort att årets sommar i P1 har satt igång ;). Precis i dagarna har jag också lyssnat färdigt på Katarina Wennstams triologi, (Smuts, Dödergök och Alfahannen). Jättebra böcker och då speciellt nummer 1 och 2. Läslyssna om du inte redan gjort det! Nu väntar "Den farliga leken" av Mari Jungstedt. Äntligen en ny sommardeckare att sätta i öronen!

Vad roligt med dina egna texter på Ajajajajbuff"! Kan tänka mig att Sam ääääälskar!
Längtar efter er!
Massor av kramar!
Ps. Är det försent att lägga den där beställningen på Pennys till Milis?

kajsa said...

Jag har alla sommarprogrammen som podcast så jag ska lyssna när jag har tid, tänkte kanske spara dem tills jag ska börja *viskar* springa *slutviskat*.

Tack för boktipsen, ska kolla upp dem! Smuts har jag lyssnat på för längesen så jag kommer inte riktigt ihåg vad den handlade om.

Klart du kan beställa fortfarande, jag åker förhoppningsvis till Cork med Carro i veckan! Kram

Emily said...

Hahahahhha Sam är bara så underbart läcker!! Smart att ha hjälmen på i alla fall!!

ÅÅÅÅ jag minns den otroliga vandringen...snyft... den är sorglig så vill du inte sitta o böla på planet till sverige bör ni välja en annan film att ta med!!
Hoppas ni blir friska snart igen för snart ses vi!! JIPPI!!

Puss o kram

Tobbe said...

Vilken tur att ni alla snart ska komma hit!!...man blir ju alldeles längtig!!
Har fixat det mesta för dopfest, klippt häcken, köpt vin och ordnat tält!...ska bara laga staketet också -sen kan ni komma!
Kramar från Pappmoff

Anonymous said...

Men stackars barn! Är det libesillens barnbarn? Och hans mamma verkar ju också ha fått en släng. Egentligen är det väl morfars fel...
Jag tycker hittills att Bråkenhjelm har varit bäst av årets sommarpratare... Just nu lyssnar jag på Bindefelt, pelargonkungen, hemligare än Säpo.
Vi är också klara, tårtorna ligger i frysen och en väska står packad med allt som ska göra kaffet drickbart. KOM!!!

Mandisen said...

4 dagar kvar idag... :D