Thursday, August 25, 2011

Idag har jag fyllt i papprena till Sams förskola. Efter många besök till fulla förskolor och ett tveksamt ja till den i Clonmel (som visserligen var jättefin men innebar 25 minuters körväg enkel resa) så fick vi en plats i Ballylooby, 5 km härifrån. Långtifrån perfekt men ibland har man inte så mycket att välja på.

Hon som äger förskolan är rutinerad och har gjort detta i 14 år. Hon har byggt en särskild stuga för barnen, typ 4 x 7 meter med toalett, och den är välfylld med leksaker, pussel, böcker, målarfärger och annat skoj. Det verkar ganska organiserat med pusselstund och ordleksstund och lite utevistelse, på en minimal asfalterad gård, typ 5 x 5 m. Inklusive deras klädstreck...

Det som oroar mig mest är att där finns tre rymningshåll för Sam. Det finns två grindar, ingen av dem hade lås men de kanske är låsta när där är barn för vi var där på eftermiddagen. Tredje sidan av gården har en mur, typ 70 cm hög, och ovanpå den en rad små enar. Mycket upphoppbart alltså. Jag har förvarnat Majella att han är duktig på att rymma....

En annan sak som oroar mej är att det inte finns någon inskolningstid. Måndagen den 5e åker vi dit och lämnar honom, hux flux och hejdå. Med motiveringen: Om man är med första dagen, så får man vara med andra och tredje och tydligen så skulle de aldrig klara av att vara ensamma då. Jag ville inte berätta om "så här gör vi minsann i Sverige" och tänker att han nog inte dör av det, även om han kommer bli ledsen första dagen. Jag försöker förbereda honom på att vi inte får vara med där, att skolan bara är för barn och att Majella kommer ta väl hand om honom. I år är de 14 barn tror jag, alla i samma ålder som Sam, dvs året innan de börjar skolan på Irland.

Han pratar jättemycket nu och mest engelska såklart. Idag sa han "Hi, I am Sam. This is my fireengine (pekar på köksbänken). It's very nice. You want to come for a spin?" Det känns som att han har utvecklats i leken på sistone och kan till exempel leka rollekar med sej själv. Han plåstrar om låtsassår jättelänge med bandage och kan dyka efter leksaker i badkaret hur länge som helst (med ett helt dyngsurt badrum som resultat)

Isaac pratar nästan lika mycket och härmar som världens papegoja. Han pratar mest i tre- eller fyraordsmeningar och kan till och med känna empati för andra. Fåret sad. Hund glad. Give me more macka. I want bocki (välling). Sam bang my head. Ont i handen. Och när han härmar säger han jätteroliga saker, typ Sam, eat your dinner! och I'm a savage.

Husframsteg är att Stevie Stilts har varit här och putsat väggen i badrummet. Nu ska den torka ett par dagar till och sen ska vi måla den, och antagligen bättra på resten av badrummet. Ikväll ska jag klistra ihop dörren till väggen så den blir färdig snart. Det känns som att efter jul är ett realistiskt mål att börja sälja huset. Det passar ganska bra i våra övriga planer också.

No comments: